Wegańskie ciasto "Snickers"

Ciasto "Snickers" -przepis

Ostatnio mocno ograniczyliśmy kupne słodycze, za to w sobotnie poranki albo wieczory z wielką przyjemnością robię domowe ciasta. W któryś weekend eksperymentowałam z tym przepisem, a efekt przerósł moje oczekiwania. Postanowiłam więc kolejne ciasto też oprzeć na kremie z mleka kokosowego, ale tym razem w wersji czekoladowo-orzechowej. Za pierwszym razem próbowałam rozpuścić mleko kokosowe z dodatkami, ale niestety nie wróciło już do stałej formy (efekt możecie zobaczyć tutaj). Za to smak był tak dobry, że się nie poddałam i stworzyłam to cudo. Moim zdaniem jest dużo lepsze od popularnego Snickersa. Ciasteczkowy spód, delikatna masa, chrupiące solone orzeszki i rozpływająca się czekolada to prawdziwa eksplozja dla zmysłów. Jeżeli spodziewacie się gości polecam podwoić ilość składników i użyć średniej wielkości tortownicy. Ciasto należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.


ciasto "Snickers" - przepis

Żeby ciasto się udało warto kupić dobrej jakości mleko kokosowe. To na zdjęciu jest najlepszym jakie znalazłam. Gęstej masy jest w nim naprawdę sporo i nie zostawia "chemicznego" posmaku. Zresztą wystarczy spojrzeć na skład: 99,7% organicznego ekstraktu z kokosa.


Ciasto "Snickers" - składniki

Kolejnym kluczowym składnikiem jest sproszkowane, odtłuszczone masło orzechowe. Dobrze rozprowadza się w kokosowej masie i pomaga utrzymać stałą konsystencję. Do tego ciastka Oreo, z których robimy spód ciasta. Można użyć dowolnych ciastek (lub zdrowszej wersji daktylowo-orzechowej), ale ja wybieram akurat te, ponieważ krem spomiędzy ciastek pomaga dodatkowo zlepić masę.


Składniki na ciasto "Snickers":

  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce min 24h)
  • 5 łyżek sproszkowanego masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 duże daktyle (namoczone przez min. 2 godz)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Spód:

  • 100g ciasteczek Oreo
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Do dekoracji:

  • garstka solonych orzeszków ziemnych
  • 25 g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego


Ciasto "Snickers" krok po kroku



Przygotowanie ciasta "Snickers":

1. Wybraną przez nas foremkę (ja używam małego naczynia żaroodpornego) wykładamy papierem do pieczenia.

2. Ciastka kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i dokładnie rozprowadzamy w foremce, dociskając je łyżką.

3. Namoczone daktyle blendujemy z łyżeczką masła orzechowego i odrobiną wody. Wykładamy na ciasteczkową masę.


Ciasto "Snickers" - jak zrobić



4. Gęstą masę z puszki mleka kokosowego przekładamy do miski, ubijamy przez chwilę a następnie dodajemy cukier puder i sproszkowane masło orzechowe. Ubijamy aż składniki się połączą.

4. Masę wykładamy na karmelową warstwę i posypujemy orzechami. 

5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Kiedy lekko przestygnie (gorąca rozpuści kokosową masę), robimy na cieście "esy-floresy".

6. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, a następnego dnia kroimy ostrym nożem i zjadamy ze smakiem!


Wegańskie ciasto "Snickers"


Spodobało Ci się ciasto "Snickers"? Sprawdź też:

Komentarze