Ostatnio mocno ograniczyliśmy kupne słodycze, za to w sobotnie poranki albo wieczory z wielką przyjemnością robię domowe ciasta. W któryś weekend eksperymentowałam z tym przepisem, a efekt przerósł moje oczekiwania. Postanowiłam więc kolejne ciasto też oprzeć na kremie z mleka kokosowego, ale tym razem w wersji czekoladowo-orzechowej. Za pierwszym razem próbowałam rozpuścić mleko kokosowe z dodatkami, ale niestety nie wróciło już do stałej formy (efekt możecie zobaczyć tutaj). Za to smak był tak dobry, że się nie poddałam i stworzyłam to cudo. Moim zdaniem jest dużo lepsze od popularnego Snickersa. Ciasteczkowy spód, delikatna masa, chrupiące solone orzeszki i rozpływająca się czekolada to prawdziwa eksplozja dla zmysłów. Jeżeli spodziewacie się gości polecam podwoić ilość składników i użyć średniej wielkości tortownicy. Ciasto należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Żeby ciasto się udało warto kupić dobrej jakości mleko kokosowe. To na zdjęciu jest najlepszym jakie znalazłam. Gęstej masy jest w nim naprawdę sporo i nie zostawia "chemicznego" posmaku. Zresztą wystarczy spojrzeć na skład: 99,7% organicznego ekstraktu z kokosa.
Kolejnym kluczowym składnikiem jest sproszkowane, odtłuszczone masło orzechowe. Dobrze rozprowadza się w kokosowej masie i pomaga utrzymać stałą konsystencję. Do tego ciastka Oreo, z których robimy spód ciasta. Można użyć dowolnych ciastek (lub zdrowszej wersji daktylowo-orzechowej), ale ja wybieram akurat te, ponieważ krem spomiędzy ciastek pomaga dodatkowo zlepić masę.
Składniki na ciasto "Snickers":
- 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce min 24h)
- 5 łyżek sproszkowanego masła orzechowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 duże daktyle (namoczone przez min. 2 godz)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Spód:
- 100g ciasteczek Oreo
- 2 łyżki oleju kokosowego
Do dekoracji:
- garstka solonych orzeszków ziemnych
- 25 g czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie ciasta "Snickers":
1. Wybraną przez nas foremkę (ja używam małego naczynia żaroodpornego) wykładamy papierem do pieczenia.2. Ciastka kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i dokładnie rozprowadzamy w foremce, dociskając je łyżką.
3. Namoczone daktyle blendujemy z łyżeczką masła orzechowego i odrobiną wody. Wykładamy na ciasteczkową masę.
4. Gęstą masę z puszki mleka kokosowego przekładamy do miski, ubijamy przez chwilę a następnie dodajemy cukier puder i sproszkowane masło orzechowe. Ubijamy aż składniki się połączą.
4. Masę wykładamy na karmelową warstwę i posypujemy orzechami.
5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Kiedy lekko przestygnie (gorąca rozpuści kokosową masę), robimy na cieście "esy-floresy".
6. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, a następnego dnia kroimy ostrym nożem i zjadamy ze smakiem!
Spodobało Ci się ciasto "Snickers"? Sprawdź też:
Komentarze
Prześlij komentarz