Wegańskie muffinki z białą czekoladą i malinami / Vegan muffins with white chocolate and raspberries
Muffinki to chyba najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu słodkie wypieki. Można je przygotować na słodko i słono, dodać sezonowe owoce albo zrobić je w wersji mocno czekoladowej. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie malin i białej czekolady. Co prawda wegańska biała czekolada nie rozpuściła się, tylko lekko skarmelizowała, jednak po wystudzeniu dało to wspaniały efekt. Z podanej porcji wyszło 15 średniej wielkości muffinek.
Muffins
are probably the easiest and quickest pastry to prepare. You can bake sweet of
savory version, add some seasonal fruit or make them super chocolaty. This time
I decided to go for classic combination of raspberries and white chocolate.
This vegan white chocolate did not melt and it caramelized instead but it
turned out to be pretty amazing. From these ingredients I make 15 middle sized
muffins.
Składniki:
-2 szkl. mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-3/4 szkl. cukru kokosowego
-1 szkl. mleka roślinnego
-1/4 szkl. oleju roślinnego
-1 tabliczka białej czekolady (ja użyłam ichoc white vanilla)
-1 szkl. malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. W większej misce połączyć suche składniki, w mniejszej mokre, a następnie niezbyt dokładnie je ze sobą wymieszać. W cieście na muffinki ważne jest żeby pozostało grudkowate, ze zbyt gładkiego może wyjść zakalec. Do ciasta dodajemy maliny i czekoladę, jeszcze kilka ruchów łyżką i możemy nakładać masę do foremy na muffiny. Pamiętajmy że masę nakładamy do ok 3/4 wysokości, muffinki bardzo rosną w czasie pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ingredients:
-2 cups plain flour
-1tsp baking soda
-1tsp baking powder
-pinch of salt
-3/4 cup coconut sugar
-1cup plant-based milk
-1/4 cup vegetable oil
-1 bar of white chocolate (I used ichoc
white vanilla)
-1 cup raspberries
Method:
Komentarze
Prześlij komentarz