Masz w lodówce tylko starą marchewkę i pół kalafiora? Curry. Opakowanie pieczarek i paprykę z promocji? Wegańskie curry. Nie bardzo masz dzisiaj czas gotować, a jutro w ogóle nie masz czasu? Curry smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. To takie trochę danie ratunkowe. Przepis na nie znalazłam w tym filmiku The Happy Pear, ale lubię wzbogacać je różnymi warzywami. Można je jeść z ryżem, kuskusem albo chlebkiem naan. Jedyną jego wadą jest to, że nie prezentuje się najlepiej, ale gwarantuję że smakuje wyśmienicie.
Składniki:
-2 ząbki czosnku -ok 3 cm imbiru -kawałek papryczki chili -puszka ciecierzycy -puszka pomidorów -puszka mleka kokosowego -dowolne warzywa (ja użyłam pieczarek, papryk i mrożonego groszku) -2 łyżki przyprawy curry -1 łyżeczka kuminu -1/2 łyżeczki mielonego pieprzu -1 łyżeczka soli -olej do smażenia
Przygotowanie:
Podsmażyć drobno posiekane czosnek, imbir i chili przez ok 2 min, dodać warzywa i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać ciecierzycę, mleko kokosowe, pomidory i przyprawy. Danie jest właściwie gotowe po ok 10 minutach, ale smakuje lepiej kiedy pyrka sobie trochę dłużej na małym ogniu, a najlepiej odgrzać je następnego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz