Sałatka z grejpfrutem/Salad with grapefruit


To jedna z najsmaczniejszych sałatek jakie jadłam w ostatnich miesiącach. Awokado i orzechy są pełne zdrowych tłuszczów, a witamina C z grapefruita wspomaga wchłanianie żelaza ze szpinaku. Całość jest lekka, świeża i pyszna.

This is one of the best salads I've had in a couple of months. Avocado and walnuts are full of good fats and vitamin C from grapefruits helps with absorption of iron from spinach. All together it's light, fresh and delicious.



Składniki:
-2 garści szpinaku
-1/2 grejpfruta
-1/2 awokado
-5-6 orzechów włoskich
-2 łyżki oleju z awokado
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka syropu z agawy
-sól i pieprz

Ingredients:
-2 handfuls of spinach
-1/2 grapefruit
-1/2 avocado
-5-6 walnuts
-2 tbsp avocado oil
-1 tbsp lemon juice
-1 tsp agave nectar
-salt and pepper

Przygotowanie:
Grejpfruta obrać, także z cienkiej, białej skórki, tak żeby został sam miąższ. Awokado pokroić w grubszą kostkę. Wszystko ułożyć na szpinaku. W małej miseczce wymieszać olej z awokado, sok z cytryny, syrop z agawy, sól i pieprz. Polać sałatkę sosem.

Method:
Pell the grapefuit, also from thin, white skin so you only have pulp left. Avocado cut in chunks. Put all ingredients on spinach. In a small bowl mix avocado oil, lemon juice, agave nectar, salt and pepper. Pour sauce on the salad.




Komentarze