Foodbook #5



Po małej przerwie wracam z foodbookiem. Ostatnio sporo się działo. Przeprowadziliśmy się, co było bardzo stresującym doświadczeniem i nie w głowie było mi gotowanie. Potem pojechaliśmy odpoczywać na południu Portugalii (niestety wegetariańskich opcji było mało i smakowały bardzo przeciętnie, najlepsze co jadłam to świeże mango i papaja z hotelowego śniadania oraz oliwki i suszone figi nadziewane migdałami z lokalnego targu). Dzisiejszy foodbook to jeszcze ostatnie letnie smaki, ale głowę mam już pełną pomysłów na jesienne dania.

After a little break I'm back with a foodbook. A lot happened lately. We moved house, which was very stressful experience and I didn't think about cooking at all. Then we went to relax on south coast of Portugal (unfortunately there wasn't many vegetarian options and they didn't taste great, the best food I had was fresh mango and papaya at hotel breakfast and olives and dried figs stuffed with almonds from local market). Today's foodbook is probably last summery tastes but my head is full of ideas for autumnal dishes.



Śniadanie: kokosowe placuszki z przepisu Niomi Smart. Z braku świeżych owoców w domu zjadłam je z dżemem z żurawiny,czipsami kokosowymi i syropem z agawy

Breakfast: coconut pancakes from Niomi Smart recipe. As I didn't have any fresh fruit at home I used cranberry jam, coconut chips and agave nectar.


Lunch: prosta sałatka z żółtą papryką, pomidorkami koktajlowymi, awokado, pestkami słonecznika i grzankami

Lunch: simple salad with yellow bell pepper, cherry tomatoes, avocado, sunflower seeds and croutons



Przekąska: złote mleko (mleko migdałowe, kurkuma, cynamon, pieprz, olej kokosowy i syrop z agawy) 

Snack: golden milk (almond milk, turmeric, cinnamon, black pepper, coconut oil and agave nectar)


Obiad: lekko zmodyfikowany przepis z nowej książki Jamiego Olivera, cytrynowe spaghetti z cukinią i orzeszkami piniowymi

Dinner: a bit modified recipe by Jamie Oliver, lemony spaghetti with courgette and pine nuts

Komentarze