Spring rolls


Spring rollsy to jedno z moich ulubionych letnich dań. Tutaj zrobiłam je w wersji super lekkiej z chrupiącymi warzywami, kremowym awokado i moim ukochanym tofu. Czasem dodaję też do nich makaron ryżowy i zjadam je na obiad. Można podawać je z sosem sojowym, albo ukręcić sos orzechowy. Z podanych składników wyszło ok 8 rolek.

Spring rolls is one my favourite summer dishes. Here I made them in super light version, wich crunchy veggies, creamy avocado and my beloved tofu. Sometimes I also add rice noodles and eat it for dinner. You can serve them with soy sauce or make some peanut sauce. From ingredients in this recipe I made 8 rolls.



Składniki:
-papier ryżowy
-awokado
-marchewka
-ogórek
-200 g tofu
-bazylia
-sezam (ja użyłam czarnego)

-2 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka srirachy
-1 łyżeczka octu ryżowego
-1 łyżeczka oleju sezamowego
-2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

1. Tofu pokroić w paski i zamarynować w odrobinie sosu sojowego. Krótko podsmażyć na patelni i odstawić do ostudzenia. 
2. Marchewkę, ogórka i awokado pokroić w paski.
3. Przygotować naczynie z bardzo ciepłą wodą. Zanurzać w nim papier ryżowy, poczekać chwilę aż zmięknie a potem wyjąć najlepiej na drewnianą deskę. Na dolnej części papieru ułożyć wszystkie składniki i ciasno zwinąć w rulonik.
4.Wszystkie składniki sosu wymieszać, dodawać wody do uzyskania 
pożądanej konsystencji.

Ingredients:
-rice paper
-avocado
-carrot
-cucumber
-200g tofu
-basil
-sesame seeds (I used black sesame)

-2 tbsp peanut butter
-2 tbsp soy sauce
-1 tbsp sriracha
-1 tsp rice vinegar
-1 tsp sesame oil
-2-3 tbsp water

Method:

1. Cut tofu into strips and marinate in a little bit of soy sauce. Fry and leave to cool down.
2. Cut carrot, cucumber and avocado into strips.
3. Prepare a dish with very warm water. Soak rice paper until it gets soft and take it out (it's best to use wooden board). Put all the ingredients on bottom part of rice paper and roll tightly.
4. Mix all the ingredient for sauce in a bowl and add water intil you get consistency you like.





Komentarze