Prosto i pysznie/Simple and delicious


Ta zupa powstała zupełnie spontanicznie po ugotowaniu wielkiego garu domowego bulionu. Był tak dobry, że postanowiłam natychmiast go wykorzystać do pożywnej zupki. Ale to dodatek awokado i prażonych pestek sprawił, że ta zupa jest zupełnie wyjątkowa.

This recipe was made spontaneously after I cooked huge pot of veggie stock. It was so good that I decided to immediatly use it in some nutritious soup. But it was avocado and roasted seeds that made this soup absolutely exceptional

Składniki:
-500 ml bulionu warzywnego
-400 ml passaty pomidorowej
-1 szkl czerwonej soczewicy
-2-3 łyżki przecieru pomidorowego
-awokado
-prażone pestki dyni i słonecznika
-kilka listków bazylii
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Bulion, passatę, przecier i opłukaną soczewicę gotować 15-20 min. Kiedy soczewica będzie miękka, zmiksować na krem i doprawić do smaku. Podawać z połówką pokrojonego awokado, pestkami i bazylią

Ingredients:
-500 ml of veg stock
-400 ml of tomato passata
-1 cup of red lentils
-2-3 tbsp tomato puree
-avocado
-roasted pumpkin and sunflower seeds
-a few basil leaves
-salt and pepper

Method:
Veg stock, passata, tomato puree and rinsed lentils put into the pot and cook for 15-20 min. When lentils get soft blend into cream and add spiced to taste. Serve with half of avocado, seeds and basil.

Komentarze