Comfort food


W końcu przyszedł ten dzień. Leniwa sobota w domu. Na zewnątrz pochmurnie i co jakiś czas pada. Po sprzątaniu i zakupach, bez wyrzutów sumienia zasiadamy przed telewizorem i urządzamy sobie drzemki. Naszła mnie ochota na angielski klasyk, a w szczególności kremowe puree z organicznych ziemniaków dorwanych w Lidlu za 49 centów. 

It finally came. Lazy Saturday at home. It's cloudy outside and it rains from time to time. After tidying the apartment and grocery shopping, without any regrets, we set in front of TV and had some naps. I felt like having an English classic for dinner, especially potato puree made with organic potatoes that I bought in Lidl for 49 cents.


Składniki:
-0,5 kg ziemniaków
-200 g mrożonego groszku
-sojowe kiełbaski (ja użyłam tych, ale mogą być inne, a nawet upieczone pieczarki)
-4 łyżki wegańskiego masła
-2 łyżki mąki
-400 ml mleka sojowego niesłodzonego
-1 łyżka sosu sojowego
-2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić i gotować do miękkości. Kiedy będą ugotowane odcedzić, dodać 100 ml mleka i 1 łyżkę masła, sól i pieprz. Ugnieść na gładkie puree.
2. Groszek zalać wodą i zagotować. Ja lubię kiedy zachowuje piękny, zielony kolor, więc gotuję go tylko chwilkę. Dodać do niego łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
3. Kiełbaski upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu
4. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę. Chwilę podsmażyć a następnie stopniowo dodawać 300 ml mleka. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia, dodać łyżkę sosu sojowego, odrobinę soli i dużo pieprzu.

Ingredients:
-0,5 kg potatoes
-200g frozen peas
-soya sausages (I used these, but you can use any brand or even baked mushrooms)
-4 tbsp vegan butter
-2 tbsp plain flour
-400ml unsweetened soya milk
-1tbsp soy sauce
-2-3 tbsp chopped flat leave parsley
-salt and pepper

Method:
1. Peel potatoes, cut into small pieces and cook until soft. When they're cooked, drain them, add 100ml of milk, 1 tbsp of butter, salt and pepper and mush into smooth puree.
2. Put peas into a pot with water and boil. I like when peas have beautiful green colour so I only cook them for about 2 min. When it's ready add 1 tbsp of butter, chopped parsley, salt and pepper
3. Prepare sausages according to instruction on packaging.
4. Melt 2 tbsp of butter in a pot. Add flour  and let it fry for a while. Slowly add 300 ml of milk. You need to stir the mixture all the time to avoid lumps. When sauce is getting thicker turn off the heat, add a tablespoon of soy sauce, a pinch of salt and a lot of pepper.

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz