Wegańskie tacos / Vegan tacos



Tacos chodziły za mną od dłuższego czasu. Są proste i szybkie zwłaszcza jeżeli pójdziemy na łatwiznę i guacamole oraz salsę kupimy w sklepie zamiast kręcić w domu (na pewno nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, ale bardzo wygodne). Do środka można dodać właściwie wszystko, chociaż warto trzymać się meksykańskiego klimatu. Ja postawiłam na farsz z pieczarek/tofu z odpowiednimi przyprawami, ale sprawdzi się tu też fasola, albo nawet kukurydza. 

I wanted to eat some tacos for a long time. They are quick and easy to prepare especially if we buy guacamole and salsa from the shop instead of making them ourselves (not the healthiest way but so convinient). As a filling you can use anything you want, but it's nice to keep mexican vibe. I made them with spiced mushrooms/tofu but you can use beans or corn.


Składniki:
-małe tortille pszenne albo kukurydziane muszle
-kostka tofu albo 500g pieczarek
-1 czerwona papryka
-1 żółta papryka
-sałata rzymska albo lodowa
-salsa
-guacamole
-prażona cebula
-sos sojowy
-kumin
-papryka słodka
-papryka wędzona
-chili
-oregano
-sól i pieprz
-olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Pieczarki albo tofu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy wraz z przyprawami na rozgrzaną patelnię. Do tofu dodajemy sos sojowy, a do pieczarek sól. Proporcje przypraw zależą od osobistych upodobań, można też dodać czosnek i cebulę

2. Paprykę i sałatę pokroić w cienkie paski. Paprykę warto chwilę podsmażyć na patelni, aż zacznie lekko mięknąć

3. Tortille albo kukurydziane muszle podgrzewamy, a następnie układamy na nich farsz. Składamy na pół i zajadamy ze smakiem


Ingredients:
-small soft tortillas or taco shells
-block of tofu (200g) or 500g of mushrooms
-1 red bell pepper
-1 yellow bell pepper
-lettuce
-salsa
-guacamole
-fried onion
-soy sauce
-cumin
-paprika
-smoked paprika
-chili
-oregano
-salt and pepper
-oil for frying

Method:

1.Cut mushrooms of tofu into small cubes and add to hot frying pan with all spices. If you’re using tofu add some soy sauce, for mushrooms in better to use salt. Amount of spices depends on your personal preferences. You can also add onion and garlic

2.Peppers and lettuce cut into thin strips. In nice to fry peppers for a while until they start getting a bit soft

3.Heat up tortillas of shells and add all the fillings




Komentarze